16. март 2016 вести

СНС наставља да уназађује Србију нестручним кадровима

      Последње у низу катастрофалних кадровских решења СНС-а је именовање Милорада Грчића за вршиоца дужности директора ЕПС-а. Именовање Грчића на ову функцију је не само доказ да СНС нема стручне кадрове у својим редовима, већ и да поштујући искључиво критеријум страначког запошљавања, наставља да уназађује све секторе.

 

Постављамо питање шта је то што бившег власника печењаре из Обреновца, квалификује за обављање овако договорне функције. Премијер покушава да  препричавањем извучених из контекста реченица Бориса Тадића, скрене пажњу јавности са чињенице да је Србија на последњем месту у региону по свим економским параметрима, а да он нема одговор на тај проблем и кадрове који могу да се носе са нараслим проблемима. Тако сматра и да ће проћи неопажено да је на место директора ЕПС-а постављена особа за коју се не зна коју је средњу школу завршио и са сумњивом дипломом економисте, која је стечена тек пре неколико година. 

 

Нови директор ЕПС-а је од 2012. године своју неславну репутацију стекао обављајући функцију директора ПД Колубара, највећег произвођача угља у Србији и ослонца електро-енергетског система Србије. Подсећамо да је у време док је био директор Колубаре, под чудним околностима потопљен највећи површински коп ”Тамнава Запад”, што је за последицу имало смањење производње угља за 7 милиона тона. У време када је Грчић био директор Колубаре откопана је најмања количина откривке у последњих 20 година, што ће имати знатне последице по производњу угља у наредним годинама. Под његовим управљањем Колубаром није покренута ниједна стратешка инвестиција, већ се углавном откопавао угаљ са копова на којима је припрема за откопавање угља обављена пре његовог доласка на чело Колубаре.

Очигледно је да СНС нема квалитетне кадрове за обављање најодговорнијих послова, као и да су опет политика и страначко именовање победили струку и знање. СНС је и овим кадровским решењем још једном демонстрирала неодговоран однос према најважнијим ресурсима ове земље. Порука овог именовања је заправо  да су енергетска стабилност и енергетска безбедност државе мање важни од тога да се нестручни кадрови СНС поставе за директоре јавних предузећа. Ово је још један доказ обмана и лажних обећања ове владе која је обећала департизацију и стручне људе на одговорним местима, а очигледно да је закон који је донет у ту сврху само мртво слово на папиру, баш као и сва законска и реформска решења којима се ова влада хвали.