30. март 2016 вести

СНС рекордер јавног дуга и пораста сиромаштва

        СНС наставља лажима да обмањује грађане и да их убеђује како данас живе боље него пре него што су им смањили плате и пензије. Такође настављају на све наше критике да одговарају оптужбама на рачун претходне власти и Бориса Тадића, чиме признају да немају ниједан други аргумент ни након четири године власти и да јесу одговорни за економску пропаст Србије.

Разумемо да СНС сматра иззузетним успехом што су данас пензије редовне, будући да у време када су они били на власти деведесетих су касниле и по 18 месеци. Међутим, подсећамо их да су очигледно заостали у сопственој прошлости и да се су прескочили чињеницу да се пензије редовно исплаћују у Србији од 2001. године, упркос томе што су њихови садашњи коалициони партнери уништили ПИО фонд. 

 

Рекордери по броју обмана настављају да прикривају своје неславне рекорде навођењем неистинитих статистичких података и о смањењу стопе назапослености са 22% из 2011. на око 18% из 2015. године. Међутим, званични подаци показују да је број незапослених и тада и данас био исти, око 734.000. Ту истину не могу прикрити лажима о броју незапослених у време Бориса Тадића, нити тиме што прескоче да помену да је у његовом мандату Србија у време највеће светске економске кризе имала далеко мањи број отпуштених него већина земаља Европе. Ова власт се није суочавала са таквим изазовима, а број незапослених није смањен. 

Коначно, лаж је да су Србији спасили од банкрота. Србија се јесте налазила пред банкротом због неодговорне економске политике СНС од 2012-2014. године. Та политика имала је за резултат највеће стопе дефицита буџета у новијој историји Србије. За само 4 године Вучић је Србију задужио више него Тито, Милошевић, Ђинђић и Коштуница заједно. Данас је јавни дуг Србије близу 25 милијарди евра и највиши је у нашој историји. Обмана је и начин ”спашавања” од тог банкротства, јер је терет штедње пао на леђа грађана Србије смањењем плата и пензија и повећањем свих пореза, док  истовремено држава троши више на субвенције и сопствену потрошњу. Уместо да штеди држава, штедели су грађани. Ова влада је и рекордер по повећању броја сиромашних који је од 2012. године повећан за минимум 150.000 нових апсолутно сиромашних грађана.