8. мај 2022 вести

Социјалдемократска странка се противи популистичкој најави враћања обавезног војног рока

Социјалдемократска странка је против враћања обавезног служења војног рока. При ставу смо да је 90 дана обуке недовољно за стицање неопходног војничког знања и искуства, и то зна свако ко се на озбиљан начин бави војском и њеном реформом. Одлуке ове врсте не служе ничему, осим подилажењу бирачком телу владајуће партије, и не представљају допринос Војсци Републике Србије, већ искључиво политичкој странци Александра Вучића. Укидање професионалне војске свакако не би представљало унапређење, већ потпуно уназађивање нашег одбрамбеног система, о чему сведоче праксе свих развијених држава. Између осталог, регрутни систем је дугорочно скупљи од професионалне војске. Повратак на обавезни војни рок би представљао погубан корак уназад, у ком би грађани прескупо плаћали бесмислену квазипатриотску представу режима. Залажемо се за максимално коришћење постојећих механизама попут активне резерве, која је наставак процеса професионализације војске, као и за побољшање материјалног статуса професионалних војника и подофицира, који би се на тај начин задржали у војсци.

„У условима политичке кризе у којој се Србија нашла након изборне крађе (посебно у Београду), у околностима све теже економске ситуације и раста цена, које нас доводе до тога да грађани једва састављају крај са крајем, као и сваки популиста и аутократа, Александар Вучић прибегава опробаном рецепту квазипатриотских игара и у ту сврху користи и најаву враћања обавезног војног рока. Нажалост, од популистичке максиме „хлеба и игара“, хлеба је све мање, па преостају само ратне игре“, наводи Kонстантин Самофалов, генерални секретар СДС и председник ресорног савета СДС за одбрану.

Према његовим речима, Србија је под вођством радикала превише пута плаћала цену таквих игара. „Не чуди да Вучић као један од најбољих ученика и следбеника Шешељеве политике деведесетих наставља са оваквом врстом реторике, посебно када се нашао у шкрипцу, притиснут међународним дешавањима. Иако су променили странку и обукли је у ново рухо, они су пре десет година започели нови радикалски мандат, који се огледа у бесмисленим утркивањима у наоружању са суседним земљама, чиме се нарушава крха и мукотрпно грађена сарадња у регионалном односима и коегзистенција“, истиче Самофалов.

Kако наводи Самофалов, интересовање за војне школе је никада мање, а дневнице за војнике у копненој зони безбедности су понижавајуће. „Ту није крај, наставили су са извргавањем руглу војног рока кроз незапамћени Вулинов „викенд војни рок“ са све излетом у Црну Гору, након чега су уследили масовни одласци врхунских професионалаца из ВС, због чега је попуњеност јединица све мања. Kупује се наоружање којим због поменутих масовних одлазака неће имати ко да рукује, тенкове које нема ко да вози и авионе на којима неће имати ко да лети“, рекао је Самофалов.

Према његовим речима васпитне установе су породица и школа, „не плаћамо ми папрено војску из буџета да буде васпитна установа, већ да испуњава три мисије Војске Републике Србије, а ниједна од тих мисија није васпитне природе“, поручио је Самофалов.

„Неће осиромашене градове спасити касарне, већ одговорна инвестициона и социјална политика, међутим, СНС већ деценију разара српску привреду и изговоре за вађење сада налази преко касарни. Kао што ратови не доводе до благостања, тако ни касарне не опорављају привреду“, закључио је Самофалов.