8. јул 2022 вести

Срамотна одлука о укидању топлог оброка и регреса за запослене у просвети на минималцу

       Укидање топлог оброка за запослене у просвети који су на минималцу је срамота за државу и правосуђе. Ово је још једна у низу срамотних одлука правосуђа, а након две године другачије праксе судова доводи до још веће правне несигурности у Србији.

Не само да је разлог за овакву одлуку недостатак новца у буџету и  то што за власт очигледно нису сви грађани једнаки, већ након промене одлуке о третирању тужби за трошкове кредита банака, правосуђе изгледа овакву промену одлука и праксе уводи као принцип. Очигледно је да су и у овом случају правна несигурност и притисци на правосуђе још једном постављени изнад права  правде.

”Додатни проблем је што би минимална зарада требало да буде изузетак, а у Србији је под овом влашћу она постала правило. Ако је већ тако, зашто се онда не повећа та минимална зарада, а смањи оптерећење на исту, по моделу који је предложила Социјалдемократска странка? Тиме би се послодавци дестимулисали да исплаћују минималну зараду, а повећао би се стандард запослених”, подвукао је потпредседник Социјалдемократске странке проф.др Горан Радосављевић. 

Коначно, оваква одлука не би смела да буде на било који начин ретроактивна, у смислу да сада послодавци траже враћање до сада исплаћених регреса и топлих оброка. Нажалост, не би нас чудило ни да држава донесе и такву одлуку и тиме додатно угрози стандард грађана. Од доношења накарадног Закона о раду 2014. године запослени у Србији немају никакву заштиту и сва кршења њихових права налазе законско оправдање. Зато ћемо наставити најснажније да се боримо за промену тог закона и повратак права и достојанства радника у Србији.