29. новембар 2015 вести

Србији је потребна демократизација и развој, а не полиграфизација и ванредно стање

Социјалдемократска странка упозорава да вештачко креирање атмосфере ванредног стања и тензија у друштву, озбиљно угрожава стабилност и демократију у Србији. Нама је потребна демократизација и борба идеја о економском развоју, а не полиграфизација и борба таблоида за тржиште у којој представници власти активно учествују. У рату таблоида су изнете и оптужбе на рачун премијера и оне не могу да се расправе у тим истим таблоидима, вођеним искључиво интересима властитих профита, већ у институцијама система где се бране демократија и право, пре свега у парламенту и суду.  

Већ неколико недеља заредом имамо ванредну и специјалну емисију ”Рушење Вучића”, која се емитује у истом термину, истог дана и на истом медију. То значи да то постаје регуларна емисија у програмској шеми, а ширење панике и тензија редовна околност којој су изложени наши грађани. У тој емисији имамо већ утврђене формације тзв. аналитичара и других коментатора, који као по написаном сценарију наступају у медијима са националном фреквенцијом у очигледној оркестрацији са влашћу. За уређено европско друштво неприхватљиво је да уредници таблоида буду креатори јавног мњења и доминантне атмосфере у друштву и најмоћнији људи у том друштву. Скандалозно је да данас у Србији они имају већи утицај на укупну политичку и социјалну ситуацију од легално изабраних представника власти и народних посланика. 

Очигледно је да се суочавамо са бруталном злоупотребом медија у политичке сврхе и зато апелујемо на надлежна регулаторна тела и институције, које смо годинама градили у тешким околностима и које су темељ демократије, да реагују санкцијама према одређеним медијима. Уколико регулаторна тела не санкционишу овакву злоупотребу медија, онда и они преузимају одговорност. 

СДС и њен председник Борис Тадић већ дуже време упозоравају да се у Србији путем медија креира атмосфера ванредног стања. Уместо да се прекине са том праксом, ми данас имамо све елементе ванредног стања, осим званичне објаве. Зато захтевамо од представника власти да обавесте грађане Србије да ли следи и званична објава ванредног стања и употреба посебних мера или се налазимо у симулираном ванредном стању, које служи искључиво томе да власт по сопствену нахођењу може да примењује ванредне мере прекидањима редовних програма, хапшењима, стављањима у контекст државног удара политичких противника који се усуде да критикују власт итд.