23. децембар 2022 вести

Штрајк РЕМ-а је исмевање права радника

       Начин на који је РЕМ ступио у штрајк, као и начин на који је из њега изашао је директно кршење законских процедура ступања у штрајк и ругање институцији штрајка. Зато захтевамо од надлежних институција да буде хитно покренут поступак за санкционисање председнице и чланова Савета РЕМ-а због противзаконитог ступања у штрајк, као и њихово моментално разрешење са дужности.

”Ово је исмевање свих радника у Србији, који морају да поштују строгу законску процедуру да би се кроз штрајк борили за своја права. Чланови Савета РЕМ-а су овим скандалозним потезом показали још једном не само  да су истурено одељење власти, него и да за њих самим тим закони не важе. Ако правосудни органи не буду реаговали на овај скандал, најављујем да ћу позвати све незадовољне раднике да под истим условима ступе у штрајк. Уколико не буду законски санкционисани председница и чланови Савета РЕМ-а, шта може спречити све раднике Србије да једнако мимо свих правила ступе у штрајк, без икаквих последица?!”, подвукао је истакнути члан Социјалдемократске странке синдикални активиста Драгослав Љубичић и додао да је ово недопустиво урушавање институције штрајка, која је у свету рада најтећи облик борбе са неиѕвесних исходом. 

Поздрављамо иницијативу опозиционих народних посланика за разрешење председнице и чланова РЕМ-а. Међутим, поред тога што та иницијатива шаље важну поруку јавности, епилог овог скандала не би смео да зависи од скупштинске већине, која представља власт чији је РЕМ свих претходних година заправо истурено одељење. ”Управо зато указујем на чињеницу да ово није само политичко питање или питање кршење правила о функционисању РЕМ-а. Ово је пре свега кршење Закона о штрајку и напад на елементарна права свих радника. И зато је кључно да се ово питање не решава само у скупштини, већ и на суду! Ово говорим не само као борац против медијског мрака под палицом овог Савета РЕМ-а, већ и као социјалдемократа, некадашњи председник штрајкачког одбора и синдикални активиста који се бори за права сваког радника у Србији.”, нагласио је Драгослав Љубичић.