30. новембар 2015 вести

Тадић и Девенпорт о актуелној политичкој ситуацији и евроинтеграцијама Србије

Председник Социјалдемократске странке Борис Тадић састао се данас са амбасадором ЕУ Мајклом Девенпортом. Тадић и Девенпорт су разговарали о актуелној политичкој ситуацији и процесу евроинтеграција Србије, као и о брзини и нивоу напредовања Србије и последњем извештају ЕК.

Током разговора су се посебно осврнули на јучерашњу најаву државног удара од стране представника власти и ТВ Пинк. Тадић је истакао да увек са пуном озбиљношћу прима сваку информацију о угрожавању безбедности челних људи државе, али да оваква реакција власти и медија није начин да се евентуалне опасности минимизују. ” Опасности се не отклањају јавним хапшењима у данима када се организују специјалне емисије и ванредни програми, већ се раскринкава мрежа оних који потенцијално угрожавају безбедност. Они који су одлучили да у то буду укључени и медији и јавност, чине противуслугу и премијеру Вучићу и држави.”, упозорио је Тадић. Он је додао и да много више дестабилизују стање у држави и друштву призори конференција за новинаре са наоружаним припадницима МУП-а, него објављени разлози дестабилизације. Тадић је посебно указао на то да је недопустиво и понашање министра здравља који јавно говори о дијагнозама појединих грађана, јер је то кршење закона и лекарског етичког кодекса. 

Говорећи о процесу евроинтеграција Србије Тадић је исказао забринутост због очигледног успоравања тог процеса. ”Добро је што Србија коначно отпочиње отварање поглавља, али забрињава чињеница да је пут Србије ка чланству у ЕУ успорен и још увек није учињен неповратним. Најбољи показатељ тога колико је Србија успорена у процесу евроинтеграција је податак да је Црна Гора две године након званичног отпочињања преговора отворила 14, а Србија ће тек сада започети отварање 2 поглавља. ”, истакао је Тадић.