23. децембар 2015 вести

Тадић и Јовановић са Кирбијем о угрожености демократије у Србији и стању опозиције


Председник Социјалдемократске странке Борис Тадић и председник Либерално демократске партије Чедомир Јовановић састали су се са америчким амбасадором Мајклом Кирбијем. Тадић и Јовановић су са Кирбијем разговарали о актуелној политичкој ситуацији у Србији и пројекту удруживања опозиције.

У разговору са америчким амбасадором изнели су забринутост због урушавања демократских вредности, посебно у области слободе медија и изражавања. Тадић и Јовановић су указали на мале ефекте борбе против корупције и посебно на чињеницу да ова власт у спрези са прорежимским медијима покушава да борбу против корупције замени криминализацијом опозиције. Навели су да је таблоидна криминализација опозиције само један од показатеља катастрофалног третирања опозиције од стране власти. Тадић је посебно подвукао значај слободних медија, јер управљање земљом медијским обманама има далекосежне последице не само у области слободе медија, већ укупног политичког и економског стања. 

Посебан део разговора су посветили стању у опозицији и огромној асиметрији између власти  опозиције, која кључно доприноси политичкој нестабилности у Србији. У том контексту Тадић и Јовановић су разговарали о циљевима и активностима опозиционог савеза који су формирали. Они су истакли да свакодневно обилазе градове по Србији и разговарају са грађанима и да упућују позив другим опозиционим странкама које деле њихове циљеве, вредности и политику да им се придруже.
”Неопходно је да се опозиција удружи јер од снаге опозиционе опције зависи политичка стабилност Србије и опстанак демократије. У околностима расцепане и слабе опозиције избори служе само учвршћивању и продужавању власти владајуће коалиције. Зато је неопходно да све опозиционе снаге које деле исту вредносну и политичку оријентацију превазиђу страначке интересе и личне сујете и уједине се зарад будућности Србије и развоја демократије у који смо уложили огроман труд и рад у претходним годинама.”, истакао је Тадић.