5. децембар 2023 вести

Тадић: Лаж је да ће одбацивање француско-немачког плана бити крај европских интеграција Србије

Тадић: Лаж је да ће одбацивање француско-немачког плана бити крај европских интеграција Србије

Председник Социјалдемократске странке Србије (СДС) и један од носилаца изборне листе „Добро јутро Србијо“ Борис Тадић одбацио је вечерас као „лажне“ оцене да ће одбацивање француско-немачког плана за Косово бити крај европских интеграција Србије.

Тадић је оценио да прихватање тог плана доводи до чланства Косова у УН што, како је додао, даље води чланству Косова у Унеско и настојањима Приштине да српску културну баштину на Косову представи као косовску.

„Кад сам ја одбио захтев Ангеле Меркел за поништавање српских институција на северу Косова, наставили смо преговоре и Србија је постала кандидат за чланство у ЕУ“, рекао је Тадић за Радио-телевизију Србије (РТС).

Председник странке Доста је било (ДЈБ) Саша Радуловић оценио је да је француско-немачки план кључно питање предстојећих избора и „вододелница“ на политичкој сцени.

„Нама треба суживот на Косову али не по цену да Приштина добије независност. Мислимо да је најважније питање наше културне баштине јер имамо више од 1.300 цркава и манастира на Косову и Метохији“, рекао је један од носилаца изборне листе „Добро јутро Србијо“.

Радуловић је додао да уз одбацивање француско-немачког плана иде и заштита Републике Српске док је у вези евентуалног увођења санкција Русији оценио да би таква одлука била „дубоко супротна“ интересима Србије.


Извор: БЕТА