18. октобар 2023 вести

Тадић на форуму ”Појас и пут” у Пекингу

Председник Социјалдемократске странке и бивши председник Србије Борис Тадић учествује на трећем форуму за међународну сарадњу ”Појас и пут” у Пекингу. Форум је окупио званичнике и релевантне појединце и организације из 140 држава, а кључна тема форума је међународна сарадња у контексту глобалних изазова и улога иницијативе ”Појас и пут” у тој сарадњи. 

У свом говору на форуму Борис Тадић је истакао да свет у ком данас живимо постаје све агресивније и опасније место и указао на значај иницијатива које су усмерене на међународну сарадњу, одрживи развој и изградњу мира. ”Иницијатива ”Појас и пут” је у том контексту јединствена и као једну од најзначајнијих иницијатива на глобалном нивоу морамо је посматрати управо у контексту њеног доприноса и потенцијала у решавању глобалних економских и безбедносних изазова са којима се свет суочава данас.”, поручио је Тадић.

Он је такође упозорио да све указује на то да ће свет бити још опасније место у будућности и да је непредвидивост једна од кључних опасности света у ком данас живимо. ”У септембру када смо били у Њујорку поводом седнице Генералне скупштине УН нико није могао да предвиди напад Хамаса на Израел. Нико избијање тог конфликта није могао да предвиди ни само дан раније. Поставља се питање који сутрашњи застрашујући догађај данас не можемо да предвидимо. Међународна сарадња мора бити унапређена и модификована на начин да може да буде ефикасна у непредвидивом свету.”, истакао је Тадић. 

У свом обраћању Тадић се осврнуо и на рат у Украјини, истичући да је тај рат последица ратова и конфликата који су пре тога започети у регионима широм света. ”Нови светски поредак обликоваће последице система ратова и конфликата у регионима широм света. У таквом новом светском поретку мораћемо да изградимо и редефинишемо укупну реалност у области међународне сарадње. ” указао је Тадић.