7. децембар 2023 вести

Тадић посетио породицу из Бачке Тополе којoj је одузето дете

Тадић посетио породицу из Бачке Тополе којoj је одузето дете

 

БАЧКА ТОПОЛА – Председник Социјалдемократске странке (СДС) Борис Тадић испред коалиције ”Добро јутро Србијо” посетио је породицу Озорак у Бачкој Тополи, којима је Центар за социјални рад одузео дете, које је претходно поверено Ерики Озорак као хранитељки. 

Дете је од рођења до своје четврте године одрастало у породици Озорак, а потом им је одједном уручено решење о прекиду старатељства уз налог да дете буде одмах предато. Иако је дете од рођења у овој породици, Ерики није дозвољено да усвоји дете због тога што закон прописује старосну разлику између усвојитеља и усвојеног детета, која није у складу са Ерикиним годинама. ”Међутим, потпуно игноришу члан закона који говори о интересима детета, као и примере из праксе у којима је дозвољено да на предлог министра дете буде усвојено чак и ако се године усвојитеља не подударају са законски прописаном границом.”, појаснио је Александар Бајић, један од грађана из неформалне групе грађана који су се организовали да протестују против овакве одлуке Центра за социјални рад и покренули петицију да дете буде враћено у породицу у којој је од рођења, коју је потписало хиљаде грађана. 

”Одвели су је у октобру и ми се свим средствима боримо да нам се врати. Не знам ни где је, ни шта се дешава са њом. Она је мени као моје рођено дете, одрастала је са нама и са мојом унуком. Није постојао ниједан проблем и увек смо добијали само похвале за нас као хранитељску породицу. Очајни смо.”, кроз сузе је испричала Ерика. Тадић је поручио да надлежне институције морају да воде рачуна пре свега о интересима детета, а не само о слову закона. Уосталом, па и закон третира интерес детета као приоритет. Начин на који ми описујете да је дете одузето и стрес који сте прошли и ви и дете је заиста несхватљив.”, поручио је Тадић и додао да ће наша коалиција посебну пажњу посветити све већем броју проблема у функционисању система центара за социјални рад и поштовања одлука на папиру више него стварних интереса грађана.