24. март 2016 вести

Тадић са Крихбаумом о неопходности осигуравања оријентације Србије ка ЕУ

      Председник Социјалдемократске странке Борис Тадић састао се са председником Одбора за европске послове Бундестага Гинтером Крихбаумом током његове посете Београду. Тадић и Крихбаум разговарали су о актуелној политичкој ситуацији у Србији и о неопходности убрзања процеса евроинтеграција.

Током разговора са Крихбаумом, Тадић је изразио забринутост због чињенице да  процес евроинтеграција Србије још увек није неповратан и да ова владајућа коалиција још није осигурала стратешки правац ка ЕУ. ”Стратешка оријентација Србије ка чланству у ЕУ мора прећи тачку без повратка, јер највећа опасност по европску будућност Србије  је што су околности такве да је заокрет од европске политике још увек могућ, што се јасно види из изјава председника Николића и структуре Вучићеве коалиције за ове изборе, у којој има отворено антиевропских странака”, нагласио је Тадић. 

Тадић је посебно истакао забринутост због угрожавања демократских вредности и нагласио да су за демократски развој Србије и достизање европских вредносних стандарда, неопходни слободни медији и смањење огромне асиметрије између власти и опозиције. ”Без отварања демократског јавног дијалога о свим друштвеним питањима и  без слободних медија, нема ни демократије, а дистанцирање од основних демократских принципа, Србију свакако не приближава чланству у ЕУ.”, истакао је Тадић и додао је да за опстанак демократије у Србији неопходно поштовање демократских институција и политичких противника.