15. јул 2015 вести

Тадић са Нуланд о значају оснаживања демократије у Србији и убрзања процеса евроинтеграција

     Председник Социјалдемократске странке Борис Тадић састао се данас са помоћницом америчког државног секретара за Европу и Евроазију Викторијом Нуланд. Тадић и Нуланд су разговарали о актуелној политичкој ситуацији у Србији, стању у ком се налази опозиција и наставку процеса евроинтеграција Србије. 

     У разговору са Нуланд, Тадић је посебно истакао важност изградње много бољег амбијента за развој демократије у Србији. Он је указао на лоше стање у ком се налази опозиција и подвукао да је угрожавање опстанка опозиције суштински угрожавање опстанка демократије. У том контексту, он је упозорио и на проблем са медијским слободама у Србији и истакао да су слободни и неконтролисани медији предуслов демократског друштва. 

     Тадић је са Нуланд разговарао и о процесу евроинтеграција Србије и затражио подршку за што брже започињање процеса преговора о појединим поглављима. "Од брзине процеса преговора и отварања поглавља, зависи и брзина спровођења свеукупних и стварних реформи у Србији. Преговори о учлањењу Србије у ЕУ су у том смислу заправо замајац реформског процеса у Србији, који је предуслов развоја и напретка наше земље", истакао је Тадић. 

     Он је такође у разговору са Нуланд затражио подршку и за диверзификацију гасног снабдевања, додајући да би диверзификација омогућила не само енергетску, него и спољнополитичку стабилност Србије.