3. јул 2022 вести

Тадић за Бостон Хералд о двоструким стандардима Запада према Србији и Украјини

Председник Социјалдемократске странке и бивши председник Србије Борис Тадић је у колумни за амерички лист Бостон Хералд указао на последице двоструких стандарда Запада у контексту односа према територијалном интегритету Србије и територијалном интегритету Украјине. За амерички лист Тадић је подвукао да су ти двоструки стандарди постављени и званично када је Међународни суд правде у суштини избегао да 2010. године одговори на питање Србије да ли је једнострано проглашење независности Косова кршење међународног права.

”Конфликт у Украјини је оголио недоследност у срцу западне спољне политике. Та недоследност представља снажну претњу међународним односима као и руска агресија.”, нагласио је Тадић и додао да се данас за Запад територијални интегритет Украјине не доводи у питање, али у случају Србије то правило није важило. Он је подсетио да је у време његових председничких мандата упозоравао да ће преседан који се прави на Косову отворити Пандорину кутију на сличним жариштима широм света, при чему је посебно упозоравао на ситуацију у Украјини. ”Тада, као и сада територијални интегритет Србије и ставови грађана Србије, који су остали привржени Косову као делу свог националног идентиета и постојбини били су очигледно небитни.”, указао је Тадић. 

Он је подсетио на избегавање Међународног суда правде да одговори на питање Србије да ли је једнострано проглашење Косова у складу са међународним правом.  Тадић у колумни за Бостон Хералд америчку јавност подсећа да је Међународни суд правде те 2010. одговорио да институције које су прогласиле независност Косова нису актери међународног права, па у том смислу се не може ни говорити о томе да ли су га прекршили. Он је подсетио да је овакав скандалозан одговор суштински избегавање да се одговори на питање, али и постављање преседана чије последице данас видимо у Украјини. ”У то време упозорио сам да такав преседан може бити оправадање за распиривање других жаришта широм света. Упозорио сам и на Украјину.”, указао је Тадић.

”Путин носи одговорност за напад на Украјину. Али није он отворио Пандорину кутију релативизовања поштовања територијалног интегритета. Контрадикторности Запада су дале на тежини његовој тврдњи о двоструким стандардима. Такви двоструки стандарди угрожавају највећу предност Запада- његов морални ауторитет и то у време када друге велике силе и силе у успону достижу утицај Запада. И то чини још више могућом неку другу Украјину у неком другом делу света.”, закључио је Тадић.