27. август 2020 вести

Телеком се задужује за износ за који су преплаћени Коперникус и Радијус вектор

Телеком Србија је јуче објавио да ће се емисијом корпоративних обвезница на финансијском тржишту задужити за 200 милиона евра, што је износ за који су преплатили Коперникус и Радијус вектор у односу на њихову тржишну цену. Уместо одговора на питање које постављамо већ две године на основу чега је вредност ове две компаније процењена за 200 милиона више од њихове тржишне вредности и где је нестало 200 милиона евра новца грађана, стигла је вест да се Телеком задужује баш у том износу. 

Док се очигледно новцем грађана финансира СНС олигархија и улаже у режимску контролу медија, руководство Телекома државну компанију додатно задужује. То значи да не само да се испумпава новац из Телекома кроз механизам предимензионираних вредности аквизиција и не само да се тај новац касније користи за куповину медија у сврху ојачавања режимске контроле медија, него се државна компанија и задужује да би покривала такве аквизиције. Дуг Телекома је за само две године порастао чак пет пута, уз истовремени пад профитабилности. “Телеком Србија је већ на граници презадужености од 3-4 пута ЕБИДТА. Најава новог задужења у износу од 200 милиона евра је велики ризик за компанију. Поред нетранспарентног пословања, оваква најава је одраз и неодговорног пословања, које се очигледно прикрива том нетранспарентношћу.”, изјавио је потпредседник Социјалдемократске странке проф.др Горан Радосављевић. 

Захтевамо покретање истраге о аквизицијама Телекома и објављивање где је нестало 200 милиона евра новца грађана и који је био интерес Телекома да преплати те компаније. Само озбиљном истрагом и транспарентним пословањем ће се или скинути љага са Телекома или утврдити и санкционисати одговорни за организовани криминал, у ком се новцем грађана финансира медијско испирање мозга истих тих грађана.