14. септембар 2019 вести

Уједињена ДС за бојкот, али и за наставак борбе за слободне изборе

На данашњој заједничкој седници Главног одбора Уједињене Демократске странке, на темељу одговорне и свеобухватне анализе стања у друштву и очигледне неспремности Вучићевог режима да обезбеди елементарне услове за поштене изборе и слободно изражавање воље грађана, донели смо одлуку да не учествујемо на предстојећим изборима.

Будући да бојкот није циљ наше политике, ова одлука не значи одустајање од борбе за демократску трансформацију државе и за слободне и поштене изборе. Управо супротно, одлука о бојкоту избора под овим околностима, значи још снажнију борбу за промену изборних услова од које нећемо одустати. Ту борбу настављамо не само у земљи, већ и кроз сарадњу са Европским парламентом, Европском комисијом и другим међународним институцијама и представницима. Свесни улоге и значаја наше организације, са знањем и јединственошћу коју поседујемо и уз поштовање властите традиције која нас обавезује, радићемо активно на демократској и институционалној обнови земље кроз борбу за слободне изборе и поштовању вредности солидарности, слободе и одговорности. Рад на томе подразумева и рад на убрзаном и формалном уједињењу и обнављању Демократске странке, јер сматрамо да једино велика Демократска странка има организационе потенцијале и акумулирано искуство изборних и политичких победа, неопходно за промене овог режима.

Демократска странка-Уједињена верује у демократски потенцијал нашег друштва. Управо због тога не верујемо у дуговечност овог система заснованог на неслободи и репресији и учествовањем на изборима под оваквим околностима не желимо да будемо савезници у пружању легитимитета таквом систему. Зато наша данашња одлука није одговор на наметнуто питање власти, већ одговор који штити  будућност ове земље и људи.