1. децембар 2015 вести

Уместо да штеди држава, штедели грађани

Најновија анализа Светске банке под називом ”Преглед јавних финансија: ка одрживој и ефикасној фискалној политици”, јасно показује да ова влада није била способна да спроведе ни једну реформу у претходне три и по године. У анализи се наглашава да би само реформама у области пореске политике, здравства, образовања као и смањењем субвенција јавним предузећима могло годишње да се уштеди 1-1,7% БДП. Другим речима, постоји простор да се у периоду до 2020. године само у ове четири области уштеди чак 500 милиона евра годишње, уз истовремено повећање ефикасности у пружању јавних услуга.

Насупрот томе, влада је, уместо да спроводи структурне реформе, смањила плате и пензије и повећала порезе, а резултат таквих мера је пад стандарда грађана и раст сиромаштва. Уместо да штеди држава, штедели су грађани. Дакле, да су заиста спроведене реформе којима се толико диче, не би било уопштено потребно смањивати плате и пензије. То показује и податак да уколико се из консолидованих расхода државе у првих 10 месеци 2015. године поништи ефекат смањења плата и пензија, укупни расходи државе би порасли за 2%. Дакле, док су грађани штедели, држава је наставила да троши кроз раст субвенција губиташима, раст потрошње државе и отплате кредита које је помахнитало узимала у претходне три године задуживши нас додатно за преко 9 милијарди евра.

Зато предлажемо да влада одмах стави ван снаге закон којим су смањене плате и пензије и да одмах почне са спровођењем предложених реформи, како би се у наредне две до три године повратио изгубљени стандард грађана Србије. Истовремено, поменуте реформе ће допринети стварању ефикасније и јефтиније државе што је један од предуслова за инвестиције, раст и развој земље. У противном, Србија ће наставити да заостаје за земљама региона, млади ће наставити да напуштају земљу, а остали грађани ће пасти у дубоку беду и сиромаштво.