28. јун 2015 вести

Вулин тужбом покушава да политички застраши опозицију

    Министар Александар Вулин је тужбом одговорио на изјаву портпарола Социјалдемократске странке Константина Самофалова, у којој је изјавио да је одлазак Вулина у Аушвиц увреда за жртве овог логора. У јануару смо изнели став СДСа да је Вулинов одлазак увредљив за жртве фашизма, будући да је он деведесетих година, као портпарол ЈУЛа и подржавалац режима Слободана Милошевића, учествовао у фашизоидној политици ширења међунационалне и међуверске мржње. 

     Реагујући на наш став тужбом, министар Вулин је показао да не разуме и не подржава институцију демократског политичког дијалога и да на ставове политичких противника реагује тужбама, уместо аргументима. Сматрамо да министар Вулин оваквим потезом прибегава политичком притиску и застрашивању, злоупотребљавајући позицију моћи. Вулин, заправо, тужбом шаље поруку да СДС као опозициона странка нема право да изнесе свој став о његовом политичком деловању и самим тим он директно напада демократске принципе политичке борбе. При том, реакција Вулина је апсурдна будући  да  министар познат по аферама и скандалима, као и други представници владе чији је члан, свакодневно у медијима упућује најбруталније увреде на рачун опозиционих странака и претходне власти. 

     Скандалозно је да данас у Србији министри сматрају да је кривично дело уколико опозиција изнесе свој став, поготово када се ради о ставу према Милошевићевој политици која је произвела ратове и огромне људске жртве. А министар Вулин је и тада подржавао ту политику и никада се није одрекао свог политичког деловања из деведесетих. Управо супротно, он и данас велича лик и дело Слободана Милошевића. Тужба коју је поднео против портпарола СДС је правно неоснована, али је упозорење да је министар Вулин и данас заправо "портпарол ЈУЛа Вулин", односно представник политике деведесетих која се са опозицијом обрачунавала политичким притисцима, застрашивањима и насиљем. 

     Правно неоснована тужба свакако не мења наш став да је одлазак Вулина у Аушвиц увреда за жртве, као што је и увреда за демократску  Србију да и 15 година након демократских промена  министар буде човек који је се никада није одрекао погубне политике коју је заступао деведесетих. 

     Судски поступак започиње сутра у 8.40h у Првом основном суду у Београду.