9. мај 2022 вести

За победу европске будућности Србије

        Данас је Дан победе над фашизмом и Дан Европе, која никада не сме да заборави да је фашизам настао на њеном тлу, али и да је победа над фашизмом највећа у њеној историји. Честитам свим грађанима Србије  Дан победе, у којој је готово цела Европа била уједињена. Данас када поново имамо рат на европском континенту, та победа и тадашње јединство посебно опомињу и обавезују. 

Идеја Европске уније је највећи пројекат мира, након победе над фашизмом и Србија је преко две деценије одлучно ишла путем према чланству у Европској унији, уз јасну подршку њених грађана. Трагично је да данас те јасне подршке више нема и то је највећим делом последица напредњачке власти, која је ту идеју само реторички подржавала, а суштински рушила све време у складу са својом изворном радикалском политиком. Нажалост, на последњим изборима се и највећи део опозиције дистанцирао од недвосмисленог промовисања идеје чланства у Европској унији, дајући предност подилажењу опасним сентиментима зарад политичких поена на изборима, у односу на будућност Србије и њених грађана, при чему неретко исказујући и отворени евроскептицизам. 

Последњи резултати истраживања јавног мњења показују да по први пут у последњих четврт века већи број грађана је против чланства Србије у Европској унији. Ти резултати су друга и суштинска победа радикала након избора 2012. године и онолико колико то буде јасно, толико ће Србија имати снаге да се поново врати на европски пут. Томе је, баш као и победи СНС-а те 2012. године, допринела јединм делом и нова генерација европских лидера, који за разлику од њихових претходника нису показали капацитет за примену стратешких идеја трајног мира на европском континенту и европских вредности.

Између осталог и то је разлог зашто данас Западни Балкан није део Европске уније и зашто се данас води рат на територији Украјине, чиме је суштински угрожена будућност саме Европске уније. Зато је данас поново време да се обједине све проевропске снаге у опозиционим странкама у Србији, уместо што се истински проевропски делови тих странака све више повлаче пред нејасним ставовима њихових руководстава. Ако је СНС злоупотребила идеју Европске уније само зарад доласка на власт, проевропска опозиција не сме следити тај макијавелизам и трговати стратешком и вредносном оријентацијом Србије зарад политичких поена и подилажења јавном мњењу, које је створено као директан антиевропски пројекат радикалске власти. Данас поново имамо обавезу испуњења историјске мисије, баш као што смо је имали и деведесетих година. А до победе европске Србије 2000. године је дошло изнад свега због тога што вредност наше мисије нисмо мерили процентима истраживања јавног мњења или изборних резултата, већ баш упркос томе, само бескомпромисном борбом за будућност Србије. 

Борис Тадић, 

Председник Социјалдемократске странке