22. август 2020 вести

Захтевамо хитну истрагу о пословању Слободана и Ђорђа Тешића и објављивање детаља извоза оружја у Јерменију

Поред тога што је Слободан Тешић, као финансијер СНС-а, привилегован у трговини оружјем на уштрб државних предузећа и што својим пословањем уништава нашу наменску индустрију и међународни углед Србије у свету, он је оружје употребљено за напад на Азербејџан у Јеременију извезао преко офшор компаније у Молдавији, како наводе азербејџански медији. Постављамо питање Александру Вучићу и свим институцијама надлежним за издавање дозвола за извоз оружја, да ли је Тешићевој фирми држава издала дозволу за продају оружја офшор компанији у Молдавији или за извоз у Јеременију? 

 

Јавност мора бити одмах обавештена о томе да ли је истина да је оружје прво продато компанији регистрованој у офшор зони, а да је потом допремљено авионом из Србије у Молдавију под статусом офшор товара. И да ли је након поновне регистрације у офшор зони допремљено до луке у Молдавији, одакле је послато у Јерменију под молдавским царинским печатима. Односно, да ли су надлежне државне институције учествовале у покушају прикривања крајњег корисника и истовремено обезбеђивања још већег профита Тешићевој фирми, на рачун државе?

 

Извоз оружја у офшор компанију би значио да Тешићева фирма користећи противзаконите привилегије не само оштећује државну наменску индустрију, него то чини на начин да избегне да плати чак и порез нашој држави. Зато постављамо питање да ли држава издавањем дозволе финансијерима СНС-а легализује двоструко оштећење нашег буџета. С обзиром на то да је извоз оружја у Јерменију до краја оголио, кроз пословање Слободана Тешића, да представници ове власти годинама врше кривично дело недозвољене трговине утицајем и злоупотребе службеног положаја, као и да је његово пословање нанело огромну штету међународним интересима и угледу Србије, захтевамо да се јавно објаве сви детаљи овог извоза. То је посебно значајно с обзиром на историју Тешићевог пословања у којој је управо трговином преко офшор компанија кршио санкције УН-а и прикривао токове трговине оружјем. Поред тога захтевамо хитну истрагу пословања Слободана Тешића и његовог стрица и пословног ментора Ђорђа Тешића од 2013. до данас. Подсећамо да је истрага о њиховом пословању покренута у време бишве власти, да би након доласка СНС-а на власт њихов финансијер уместо да буде и даље предмет истраге, постао званични представник Србије у свету добијањем дипломатског пасоша 2013. године.