22. октобар 2015 вести

Заштита српске културне баштине морала је бити гарантована Бриселским споразумом

     Јучерашњу одлуку извршног савета УНЕСКО видим као наш пораз, а не као победу, упркос  неким минималним резултатима наше дипломатске активности. Иако је Бриселски споразум у тренутку потписивања био политичка нужност и свакако боље решење од замрзнутог конфликта, нема оправдања за чињеницу да наша страна није испреговарала да се Бриселским споразумом гарантује заштита српске културне баштине на КиМ. Овако је наша баштина остављена под јурисдикцијом Приштине и чињеница је да су за то  одговорни потписници Бриселског споразума.  

     План четири тачке који сам предложио као решење за проблем Косова је подразумевао заштиту наше културне баштине и далеко више је нудио од Бриселског споразума и у свим другим аспектима заштите српских интереса. За мене  је кључно питање српских националних интереса на КиМ, управо питање заштите националног идентитета и људских права грађана српске националности и сматрам да је то питање важније и од питања граница и суверенитета.      

     Од потписивања Бриселског споразума указујем на то да је пропуштено да се њиме третира заштита наше културне баштине и упозоравам на далекосежне последице тог пропуста. Нажалост, влада је све време била нема на та упозорења и ништа се није предузело у том смислу, а за њих је то постало тема тек сада када се појавила реална опасност да Косово постане чланица УНЕСКО.      

     И у време мог мандата суочавали смо се са сличним изазовима, али смо правовременом и успешном дипломатском активношћу успевали да избегнемо ситуацију у којој се данас Србија налази. Подсећам да су Томислав Николић и сви његови политички следбеници обећали јавно да ће поништити све што смо ми већ испреговарали у дијалогу са Приштином, при том критикујући и означавајући као издајнички и мој план преноса јурисдикције над нашим културним наслеђем на нашу цркву. А данас је Косово на путу према чланству у УНЕСКО. Очигледно је да је оваква ситуација директна последица пропуста ове владе, њеног аматеризма и нечињења. Међутим, упркос томе, сада би требало максимално повећати дипломатску активност и уложити све напоре да се спречи да српска културна баштина постане косовска, што је крајњи епилог овог процеса. 

Борис Тадић, 
Председник Социјалдемократске странке