5. децембар 2023 вести

Жујовић : Да здравствене установе више не буду вечне чекаонице

Жујовић : Да здравствене установе више не буду вечне чекаонице

Кандидат за градоначелника коалиције Београда листе ”Добро јутро Београде” пулмолог Дејан Жујовић указао је на проблем са листама чекања у здравственим институцијама и позвао на хитну примену решења која би довела до тога да здравствене установе буду установе за стварно лечење грађана, а не вечне чекаонице.

”Листе чекања се не решавају саопштењима министра здравља и претећим тоном у тим саопштењима, већ озбиљном анализом стања у здравственом систему и предузимањем јасних корака.” , подвукао је Жујовић. Он је указао на то да је пре свега потребно држати се закона којим је предвиђен један лекар опште праксе и једна медицинска сестра на 1600 одраслих грађана. ”У највећем броју домова здравља је много више грађана од тог законски предвиђеног броја усмерено ка свом лекару. Зато је потребно је запослити у тим ситуацијама већи, односно довољан број лекара. А то нас доводи до тога да је проблем са листама чекања повезан са лошим односом државе према здравственим радницима, због чега годинама све већи број наших лекар аи медицинских сестара одлази из Србије.”, изјавио је Жујовић.

Он је додао да с друге стране, услед недостатка обавезујућих протокола, врло су честе ситуације нерационалног упућивања пацијената различитим специјалистима или дијагностичким методама. ”Мањим дневним оптерећењем, обнављањем консултантских служби у примарној здравственој заштити и увођењем јасних смерница за дијагностику и лечење свих обољења, смањио би се притисак на секундарну, али и на терцијарну здравствену заштиту.”

”Здравствени систем Србије захтева стручну анализу кадра, средстава и установа и њихову корекцију у циљу равнотеже пружања здравствених услуга и унапређења њиховог квалитета. Наша листа на ове изборе излази са јасним плановима унапређења здравства у Београду, али и у целој Србији.” поручио је Жујовић и позвао грађане да на изборима 17. децембра у Београду заокруже број 9 и пожеле ”Добро јутро” нашем граду.