14. децембар 2023 вести

Жујовић: Потребан нам је друштвени дијалог о будућности здравства

Жујовић: Потребан нам је друштвени дијалог о будућности здравства

 

БАТАЈНИЦА – Кандидат за градоначелника листе ”Добро јутро Београде” пулмолог др Дејан Жујовић испред напуштене ковид болнице у Батајници указао на промашене инвестиције у здравству, недостатак јасне стратегије развоја и неопходност доношења те стратегије кроз друштвени дијалог о унапређењу здравственог система у Београду и целој Србији. 

“Ова ковид болница у Батајници нас је коштала 40 милиона евра, а данас стоји празна. У време пандемије она је обавила своју функцију и њој је радило доста лекара који су се рововски борили за животе својих пацијената. Међутим, већ месецима стоји празна, без икакве идеје о томе на који начин овај објекат може наш здравствени систем најбоље да искористи. Само неколико километара одавде налази се још један такав објекат, фабрика за производњу кинеских вакцина. Тај објекат нас је коштао 10 милиона евра, а та фабрика никада неће прорадити. То је потпуни промашај, а нико не сноси одговорност за доношење оваквих погрешних одлука. Очигледно је да је одлуке доносила поптуно необучена и неадекватна особа за такву врсту одлука.” указао је Жујовић и додао да је за тих 10 милиона евра могло много да се учини за унапређење нашег здравственог система тамо где је то заиста потребно. ”За тај новац могли смо да направимо сеоске амбуланте у оним селима која их у овом тренутку немају. Могли смо и да изградимо монтажне објекте који коштају само неколико десетина хиљада евра, а који би у наредних 80 година били од изузетног значаја у тим селима која немају амбуланте.”, поручио је Жујовић

Жујовић је истакао да један део проблема долази од централизованог система доношења одлука и да је потребно спровести децентрализацију здравственог система. Позивам грађане да гласају за нашу београдску листу под редним бројем 9 ”Добро јутро Београде” и нашу републичку листу под редним броје 12 ”Добро јутро Србијо”, јер имамо план како да кроз друштвени дијалог изградимо одрживу стратегију за опоравак нашег здравственог система и његово унапређење. ”Наш здравствени систем је наше национално благо, које припада свим грађанима Србије и морамо га чувати и имати одговорност према томе шта остављамо будућим генерацијама.”, поручио је Жујовић.